Producent:
Hayman Distillers / Hampden Estate
Pochodzenie:
Jamajka
Regulacje:
Authentic Caribbean Rum (ACR)
Styl:
brytyjski, jamajski
Klasyfikacja:
pure single rum
Cena:
25 €
Surowiec:
melasa
Destylacja:
pot still
Starzenie:
< 3 lata w białym dębie
Dodatek cukru:
nie
Domieszki:
nie
Alc/vol:
57%
Gustownie skomponowana etykieta informuje w przejrzysty, bo zwięzły sposób, czego można się spodziewać po zawartości. A więc po kolei: 'Smith & Cross' to jedna z najstarszych brytyjskich gorzelni. W dokach nad Tamizą - 'London' - składowano importowany jamajski rum - 'traditional Jamaica rum'. 'Pure pot still' to wyłączna destylacja w miedzianych alembikach. 'Plummer and Wedderburn' wskazuje na jamajski styl obu składników. '750ml' to dodatkowe 50ml przyjemności w stosunku do standardowej objętości butelki. 'Navy strength, 57%' lekko zwodzi, gdyż gwoli ścisłości 'navy' oznacza 54.5% zawartości alkoholu, natomiast dla 57% nomenklatura przewiduje określenie 'proof strength'. Do Królewskiej Marynarki Wojennej nawiązuje barwa etykiety (bajeczny odcień navy blue). Pokuszę się może jeszcze o błyskotliwe spostrzeżenie - złote literki uwydatniają nobliwość produktu.
Hampden to oldskulowa destylarnia o ugruntowanej reputacji. Smith & Cross jest promowany jako rum do miksowania i cieszy się szczególnymi względami w społeczności tiki. Ostatecznie to konsument decyduje o przeznaczeniu, a mi smakuje srogie hogo - solo (i w tym przeświadczeniu na pewno nie jestem odosobniony).
Rum z melasy powstaje z użyciem lokalnych dzikich drożdży, karmionych dunder'em. Destylacja przeprowadzona jest przez i w Hampden Estate w miedzianych alembikach. Na blend składa się po połowie: ciężko-estrowy Wedderburn oraz średnio-estrowy Plummer. Pierwszy dojrzewa pół roku, drugi od półtora roku do trzech. Oba w beczkach z białego dębu.
Aromat ananasa i smażonych bananów. W smaku solidne, choć nieprzytłaczające hogo, grejfrut i marmolada pomarańczowa. W finiszu poziomki.