Producent:
Rhum Damoiseau
Pochodzenie:
Gwadelupa
Regulacje:
Rhum de la Guadeloupe
Styl:
francuski, agricole
Klasyfikacja:
single traditional column rum, rhum agricole
Cena:
20 - 30 €
Surowiec:
sok z trzciny cukrowej
Destylacja:
column stills
Starzenie:
90 dni w zbiornikach inox
Dodatek cukru:
nie
Domieszki:
nie
Alc/vol:
50%
Moją litrową butelkę nabyłem we Francji za niecałe 20€. Korzystnej cenie przysłużyła się obniżona stawka podatku akcyzowego na rum pochodzący z departamentów zamorskich.
Obejmuje ona roczny kontyngent 153 tysięcy hektolitrów czystego alkoholu, przy czym owa rekompensata nie może przekraczać 50% standardowego podatku akcyzowego nakładanego na alkohol we Francji. Zanim przytoczę uzasadnienie, dwie uwagi: (a) obniżka akcyzy wymaga zgody UE, stojącej na straży ochrony konkurencji na rynku wspólnotowym, oraz (b) zyski z tytułu akcyzy stanowią dochód budżetu państwa członkowskiego; upust nie wpływa zatem na budżet UE.
Rada argumentuje następująco: “Koszty produkcji [...] są wyższe niż w innych regionach świata. W szczególności oddalenie, trudna topografia i klimat [...] znacząco wpływają na koszty składników i produkcji. Ponadto koszty pracy są wyższe niż w krajach sąsiadujących, ponieważ na Gwadelupie, w Gujanie Francuskiej, na Martynice i na Reunionie obowiązują francuskie przepisy socjalne. W tych regionach najbardziej oddalonych obowiązują również unijne normy w zakresie ochrony środowiska i bezpieczeństwa, wymagające znacznych inwestycji i kosztów niemających bezpośredniego związku z wydajnością [...]. Ponadto gorzelnie [...] są mniejsze niż gorzelnie międzynarodowych grup. Skutkuje to wyższymi kosztami produkcji w przeliczeniu na jednostkę produkcji.”
Zasadniczo trzcina cukrowa uprawiana jest w klimacie (sub- i) tropikalnym, zatem zarówno oddalenie przestrzenne od intratnych rynków zbytu, jak i wyzwania topograficzne mają charakter uniwersalny. Bardziej przemawiają do mnie argumenty dotyczące zabezpieczeń socjalnych, norm ekologicznych czy zaangażowania na rzecz zrównoważonego rozwoju, bo stanowią pozytywny, pożądany punkt odniesienia. Z tego miejsca brawa dla Francji za sprawczość i ochronę miejsc pracy. Tymczasem choć “dał nam przykład Bonaparte”, bliżej nam do naśmiewania się z marchewek niż urzeczywistniania racji stanu. Cóż, bezdenna ignorancja elektoratu autoryzuje indolencję politykierów. 🙄
Wracając do r(h)umu - brand Damoiseau datuje swoją działalność nie od historycznego założenia posiadłości (XIX w.), a od jej faktycznego nabytku przez rodzinę (1942). Wyjątek godny uwagi, gdyż dostrzegam manierę notorycznego ulegania pokusie naginania ram czasowych, bodaj w myśl logiki: długowieczne - prestiżowe.
Z destylarni Damoiseau pochodzi 55% ogółu rumu z Gwadelupy, lecz to nadal firma rodzinna. Jean-Luc Damoiseau pełni funkcję master distillera, jego siostra Sandrine zajmuje się promocją, natomiast przedsięwzięciu przewodzi Hervé; aktywny również w CIRT DOM - stowarzyszeniu zangażowanym w obronę interesów sektora produkcji rumu z departamentów zamorskich. Zasadniczo działacze się wspierają, choć czasem dochodzi do utarczek, a kością niezgody są przydziały wspomnianych na wstępie kontyngentów.
Hervé jest pewien, że najlepszy rum pochodzi właśnie z departamentów zamorskich, więc nie obawia się konkurencji, choć dostrzega, że ogrom dostępnej oferty i marketingowych komunikatów dezorientuje konsumentów na tyle, że nie są w stanie rozpoznać i docenić jakości. Warto dodać, że podczas gdy Martynika wypracowała Appellation d’Origine Contrôlée (1996), to pozostali gracze departamentów zamorskich podlegają pod mniej restrykcyjne oznaczenie geograficzne GI, w tym wypadku Rhum de la Guadeloupe (2015).
Damoiseau to największa na Gwadelupie - a zarazem najmłodsza stażem - jedyna aktywna destylarnia w Grande-Terre. To region o bardziej suchym klimacie i glinastych - żyznych i trzymających wilgoć - glebach. Agricole powstaje ze świeżego soku z trzciny cukrowej, stąd zbiory odbywają się sezonowo, między marcem a lipcem. Fermentacja trwa od 24 do 36 godzin. Wynikiem destylacji z column stills jest rum o mocy 80-89%, następnie stopniowo rozcieńczany wodą z odwróconej osmozy. Finalnie rum odpoczywa około 90 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
W aromacie nuty trawiaste (forte 💪), owocowe (pomelo) i kwieciste (lilie). W smaku korzenny kardamon i siano, woda kokosowa i płatki róży. W posmaku bryza morska, orzech laskowy i nieco ogórki gruntowe. 🥒