Producent:
Appleton Estate / J. Wray & Nephew Ltd. / Campari
Pochodzenie:
Jamajka
Regulacje:
Authentic Caribbean Rum (ACR)
Styl:
brytyjski, jamajski
Klasyfikacja:
single blended rum
Cena:
25 €
Surowiec:
melasa
Destylacja:
traditional column still, small batch pot
Starzenie:
> 12 lat w dębie amerykańskim
Dodatek cukru:
nie
Domieszki:
nie
Alc/vol:
43%
Ten rum ma twarz kobiety. Joy Spence, piastująca zaszczytną funkcję master blendera w Appleton Estate, odpowiada za utrzymanie jakości blendów już istniejących oraz za kreację tych nowych. Zadanie wymagające wybitnych zdolności sensorycznych, dogłębnego zrozumienia procesów chemicznych i artystycznego zacięcia. Ale czy doświadczenie i kompetencje to wystarczające kwalifikacje? To zależy gdzie.
Jamajka to system patriarchalny w najczystszej postaci, kultura macho, stricte genderowe społeczeństwo. Produkcja rumu to męskie zajęcie; transfer wiedzy przebiega z góry ustalonymi kanałami. W takich warunkach przełamanie utrwalonych wzorców kulturowych, przełamanie tradycji - zdarza się nad wyraz rzadko. I wtedy staje się symbolem, ikoną, wzorem do naśladowania ...bo wymaga większej determinacji, wysiłku i poświęcenia. A większego właśnie dlatego, że przekonać trzeba całe rzesze tych jeszcze niewystarczająco przekonanych. Appleton, dziękuję.
Jamajka to wyspa oceanicznego pochodzenia z żyzną, powulkaniczną glebą; porośnięta bujnym lasem wiecznie zielonym. Appleton korzysta jedynie z własnego, lokalnego surowca, przekształcając go w melasę. Fermentacja trwa półtora dnia. Destylacja odbywa się w instalacjach kolumnowych i w miedzianych alembikach. ‘Dwunastka’ odnosi się do wieku najmłodszego składnika w blendzie, zatem etykietowanie jak z szkockiej. Dojrzewanie przebiega w beczkach z dębu amerykańskiego.
Kolor mahoniowy. Pięknie pachnie śliwką, pieczonym jabłkiem, konwaliami. W tle bałkańska kawa. W smaku wyczuwalna miedź, granat, grappa. Finisz przebrzmiewa na powrót śliwką, kwaśnym gronem.
Dwunastoletni Appleton to pozycja must-have. Ugruntowana jakość w niedoszacowanej cenie.