Producent:
Pirate's Grog Rum Ltd
Pochodzenie:
Honduras / UK
Regulacje:
brak
Styl:
hiszpański
Klasyfikacja:
blended modernist rum
Cena:
25 €
Surowiec:
melasa
Destylacja:
column stills
Starzenie:
3-5 lat w beczkach po burbonie
Dodatek cukru:
nie
Domieszki:
nie
Alc/vol:
37.5%
Oficjalna strona ujawnia początki brandu: Garreth i Beth podróżują, eksplorują, smakują. Głęboko w dżungli na wyspie Roatán natrafiają na Roberta J. van der Weg, holenderskiego destylera, którego gorzelnicze talenty pragną obwieścić światu. Tak oto w 2014 roku powstaje Pirate's Grog Limited, czerpiący z dziedzictwa Hondurasu, wprost z siedziby w Londynie.
Przed nami butelka: Pirate's - Grog - 5YO. No to po kolei.
Piraci. Marketingowo nośny, niemniej jednak względnie wyeksploatowany temat. Rzeczywiście, wyspa Roatán stanowiła bezpieczną przystań dla bukanierów i wszelkiej maści korsarzy, podczas gdy przyzwoici marynarze i cnotliwi handlarze omijali ją szerokim łukiem. Piraci umiłowali sobie rum, ale ich napitek - taki w autentycznym wydaniu - nie przypadłby nam do gustu.
Grog. Pod nadzorem oficera wachtowego rozlewano pół pinty rumu wymieszanego z kwartą wody, a następnie wydawano marynarzom ...Jej Królewskiej Mości, pełniącym służbę na tropikalnych wodach. Niewykluczone, że piraci urzynali się grogiem zaraz po tym jak go zrabowali. Łaskawie wskaż mi rozrabiakę, który rozcieńcza wodą rum.
5YO. Ho-ho, arr-arr, iście piracki podstęp. Etykieta krzykliwie wskazuje cyfrę pięć, a tymczasem rum leżakował do pięciu lat. Ale ambaras!
Oficjalna strona głosi wszem i wobec, że Pirate's Grog 5yr jest, cytuję 'completely pure and natural'. Nie zawiera dodatków, ni cukru, ni barwników.
Blend destylowany jest w instalacjach kolumnowych gdzieś na lądzie, następnie transportowany na Roatán, gdzie podlega starzeniu od trzech do pięciu lat w palonych beczkach po burbonie. Skądś, gdzieś, coś. Brak przejrzystości co do procesu produkcyjnego wzbudza podejrzliwość i utrudnia trafną kwalifikację. Sam właściciel pozycjonuje trunek jako 'entry level sipping rum, but also a high end mixing rum'.
Pierwszym aromatem wiercącym nozdrza jest kora dębu korkowego - tak, korek. Dalej gałka muszkatołowa, lukrecja i skórka zielonego jeszcze banana. W smaku świeżo ścięty dąb, palony cukier. Finisz: mięta, solony karmel, orzech laskowy.