Producent:
R.L. Seale & Company Ltd
Pochodzenie:
Barbados
Regulacje:
Authentic Caribbean Rum (ACR)
Styl:
brytyjski, bajan
Klasyfikacja:
single traditional blended rum
Cena:
25 €
Surowiec:
melasa
Destylacja:
three-column vacuum still, pot stills
Starzenie:
> 5 lat w amerykańskim dębie po whisky
Dodatek cukru:
nie
Domieszki:
nie
Alc/vol:
40%
Barwnie upierzona papuga Ara Macao to symbol Hondurasu, niemniej jednak zagnieździła szeroki pas dorzecza Amazonki. Wyspowo spotkamy ją na Karaibach, a także na etykiecie Doorly's 5 YO. Gatunek nie jest bezpośrednio zagrożony wymarciem, ale stopniowo traci siedliska i często pada ofiarą kłusowników. IUCN wzięło arę pod ochronne skrzydła, natomiast w obronie rzemieślniczego rumu stanęła inicjatywa Guardians of Rum.
Grupie przewodzi Richard Seale, właściciel i Master Distiller w Foursquare, a zatem z destylarni wytwarzającej m.in. serię Doorly's. Wyzywani od rum fascists, sugar police czy virgin monks przedkładają tradycyjne metody produkcyjne nad współczesne, orędują za transparentnością w oznaczaniu wieku starzenia, wreszcie nakłaniają do zachowania czystości destylatu, a więc wolnego od wszelkiej maści dodatków.
Każdy z nas może wesprzeć tę inicjatywę - każdorazową decyzją zakupową. Ary potrafią się uczyć i naśladować ludzki głos. Pod warunkiem, że tego właśnie chcą.
W odróżnieniu od sąsiednich wysp pochodzenia wulkanicznego, Barbados ma budowę wapienną wyrosłą z rafy koralowej, co wpływa na właściwości czerpanej wody. Trzcinę cukrową sprowadzana się głównie z Gujany, a drożdże używane do fermentacji melasy pochodzą z RPA. Sam proces fermentacji jest sterowany komputerowo. Lżejszy rum wywodzi się z trójkolumnowego destylatora próżniowego (three-column vacuum still), cięższy z miedzianego alembika (double retort pot still). Foursquare blenduje swoje destylaty przed starzeniem. Rum dojrzewa minimum pięć lat w beczkach z białego amerykańskiego dębu (w beczkach po Jack Daniels).
Pachnie soczystą morelą, mandarynką, olejkiem migdałowym. Podkład dębowy, toffi. Mandarynka wraca w smaku dopełniona tabaką. Finisz przebrzmiewa skórką moreli, pestką wiśni.