Producent:
Habitation Clément
Pochodzenie:
Martynika
Regulacje:
Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) Martinique
Styl:
francuski
Klasyfikacja:
agricole rhum
Cena:
35 €
Surowiec:
sok z trzciny cukrowej
Destylacja:
column still
Starzenie:
rok w dębie z Limousin, trzy lata w beczkach po burbonie
Dodatek cukru:
nie
Domieszki:
nie
Alc/vol:
40%
Leżąca na Małych Antylach Martynika przynależy jako departament zamorski do Unii Europejskiej. Francuzom udało się rozładować separatystyczne dążenia lokalnej ludności na drodze stopniowego rozszerzania uprawnień autonomicznych.
Martynika to rolniczy kraj, a przemysł ogranicza się do cukierniczego. Swego czasu Napoleon doprowadził do fali bankructw w branży, a to za sprawą forsowania polityki blokady kontynentalnej względem Wielkiej Brytanii. W konsekwencji - na przełomie XIX/XX wieku - produkcja cukru buraczanego przekroczyła światową produkcję cukru trzcinowego. Sprowadzanie cukru z zamorskich kolonii przestało być rentowne.
No i właśnie wtedy pewien kreolski lekarz, a politycznie radykalny socjalista - Dr. Homère Clément, kupuje 43 hektarową plantację i stawia tam gorzelnię. Podsumujmy: lekarz - gorzelnik, radykalny socjalista - latyfundysta. Oj, ten świat jest pełen sprzeczności. A może ludzki los to po prostu wypadkowa okoliczności?
Sok z trzciny wyciskany jest na świeżo (z plantacji do prasy dostarczonej w ciągu jednej godziny). Fermentacja 2-3 dniowa z użyciem naturalnych drożdży. Destylacja w miedziancyh kolumnach rektyfikacyjnych. V‧S‧O‧P to koniakowe oznaczenie wskazujące na przynajmniej czteroletnie leżakowanie. Rok w dębie szypułkowym z regionu Limousin, kolejne trzy w przepalonych beczkach po burbonie.
Z zapachem i smakiem należy się oswoić, bo agricole przywołuje inne kategorie destylatów. Aromat trawiasty, suszone figi, gałka muszkatołowa i coś znamienitego, lecz nieuchwytnego. Smak rozpościera się od świeżych traw, przez tabakę, po lekki, owocowy koniak. Posmak świeży, szlachetny i znów - wymykający się definicjom.