Producent:
Bacardi Global Brands Ltd
Pochodzenie:
Niderlandy
Regulacje:
niedookreślone
Styl:
brytyjski
Klasyfikacja:
blended modernist rum
Cena:
35 €
Surowiec:
melasa, czerwony ryż (dotyczy araku)
Destylacja:
niedookreślone (8 destylarni)
Starzenie:
< 3 lat w kraju pochodzenia
Dodatek cukru:
nie
Domieszki:
niedookreślone
Alc/vol:
43%
W trakcie australo-azjatyckiej ekspedycji (1768-71) Jamesa Cooka zarejestrowano tranzyt Wenus na tle tarczy Słońca. Pomiary przeprowadzono synchroniczne w wielu innych miejscach globu, choć zaangażowani w przedsięwzięcie naukowcy pochodzili ze zwaśnionych nacji, które dopiero co zakończyły krwawe zmagania wojny siedmioletniej.
Joseph Banks odziedziczył fortunę w wieku dwudziestu jeden lat. Za możliwość uczestnictwa w wyprawie Cooka zapłacił admiralicji równowartość współczesnych 1'800'000 £. Zebrał obszerną kolekcję gatunków roślin, znacząco przyczyniając się do rozwoju botaniki. Przez dekady przewodniczył Royal Society, orędując za swobodną wymianą poglądów. Własne, unikalne zbiory udostępniał każdemu zainteresowanemu. Czystość intencji, powszechny dostęp do danych, otwartość na dialog. Serce rośnie, skoro wspomniane wartości charakteryzują świat nauki i dziś.
Brand Banks, który uczynił słynnego botanika patronem marki, powstał w 2008 roku i swoją unikalność opiera na mnogości komponentów, a raczej krajów ich pochodzenia. W zamyśle każdy kraj reprezentuje oryginalny styl, który Banks komponuje w unikalny blend. Aczkolwiek i gwoli ścisłości - rumy sprowadza, blenduje i butelkuje E&A Scheer. W Amsterdamie i na zlecenie. Przy czym Banks został przejęty przez Bacardi w 2015 roku, a z kolei E&A Scheer w 2019 stał się własnością The Riverside Company.
Siódemka na butelce nie stanowi deklaracji wieku, a zlicza jedynie kraje pochodzenia rumu. Siedem krajów, osiem destylarni, dwadzieścia trzy komponenty. Uprzednio na stronie producenta można było znaleźć następujące zestawienie:
Banks® 7 Island Blend Golden Rum gets its backbone from Trinidad, its complexity from Jamaica, its zest from Guyana, its spice from Barbados, and its unique exotic aroma and exceptionally long finish from Javanese rum Batavia Arrack. The high altitude sugar cane yields from Guatemala give Banks® 7 Island Blend Golden Rum its aromas of toasted nuts, and Panama adds a classic dry flavour profile with a hint of wood.
Wiadomo niewiele więcej, bo tajemnica handlowa i co zrobisz jak nic nie zrobisz. Dedukować można jedynie tyle, że za komponentami z Trynidadu stoi Angostura, a za tymi z Gujany - Demerara Distillers. Egzotyczną ciekawostkę stanowi jawajski arak, wytwarzany z melasy trzcinowej i czerwonego ryżu. E&A Scheer nie zajmuje się starzeniem rumów, więc komponenty znają beczkę jedynie z krajów pochodzenia; raczej krótko, do trzech lat.
Soczysty zapach czerwonych jabłek okraszonych miętą. Ponadto guma balonowa i melon; tulipany i limonka. W smaku pomarańcza i nieco spalony karmel. Chili! W posmaku masło orzechowe i sok z winogron.