Producent:
Mount Gay Distilleries Ltd. / Rémy Cointreau
Pochodzenie:
Barbados
Regulacje:
Authentic Caribbean Rum (ACR)
Styl:
brytyjski, bajan
Klasyfikacja:
single traditional blended rum
Cena:
40 €
Surowiec:
melasa
Destylacja:
traditional column, double retort pot still
Starzenie:
7-15 lat w amerykańskim dębie i beczkach po Tennessee Whiskey
Dodatek cukru:
nie
Domieszki:
nie
Alc/vol:
43%
Każda butelka ze stajni Mount Gay opatrzona jest datą 1703. Z tego roku pochodzi bowiem pierwsza pisemna wzmianka o tejże barbadoskiej destylarni produkującej komercyjnie trunek alkoholowy zwany rumem. To tym samym najstarsza gorzelnia rumu produkująca nieprzerwanie do dziś.
Plantacja wraz z destylarnią zmieniały jednak właścicieli, a jednym z nich był John Sober. To raczej nie zobowiązanie do pozostania wiernym tezie zawartej w nazwisku (sober to z ang. trzeźwy), lecz wybitne umiejętności najętego zarządcy sprawiły, że dotychczasową nazwę Mount Gilboa, pochodzącą rzeczywiście od pobliskiego wzniesienia przemianowano na Mount Gay, pochodzącą od nazwiska (choć raczej tylko jego części), albowiem tenże jegomość - w postaci wspomnianego co zarządcy - nazywał się John Gay Alleyne.
Przed trzydziestoma laty Rémy Martin (obecnie Rémy Cointreau) kupił prawa do marki Mount Gay, ale wówczas z wyłączeniem własności środków produkcji. Dopiero w 2014 roku zarząd destylarni odsprzedał koncernowi pakiet kontrolny. RC odrestaurował wiekową kolumnę destylacyjną, a mógł zakupić nową, wydajniejszą. RC nabył przylegające plantacje i wdrożył na nich idee ekologicznie zrównoważonego rozwoju, a mógł melasę pozyskać taniej, gdzie indziej. Zdecydowano jednak poszerzać walory marki, a ja doceniam, że koncern porzucił tutaj - równie powszechną co bezwzględną - żądzę maksymalizacji krótkookresowego zysku.
Rum stojący przed nami to dzieło master blendera Jeremyego Edwardsa, któremu znad ramienia sekundował Allen Smith; a to jeszcze w 1994 roku i pod nazwą Extra Old. Wkrótce uczeń stał się mistrzem, a przed rokiem i po dziewiętnastu latach włodarzenia Allen Smith przekazał schedę Trudiann Branker. To pierwsza master blenderka w Mount Gay i pierwsza na Barbadosie. Tak oto tradycja przeplata się z nowoczesnością, gdzie zmiana stanowi determinantę postępu.
Własne plantacje, skrupulatnie posegregowane wedle odmiany, nawadniane jedynie deszczówką i nawożone winazą zaspokajają jedynie ułamek zapotrzebowania. Pozyskaniem całej reszty zajmuje się Barbados Agricultural Management Company, dostarczając surowiec pochodzący wprawdzie z całych Karaibów, ale odmian wyłącznie natywnych dla Barbadosu. Fermentacja melasy trwa do 36 godzin, przebiega na świeżym powietrzu i za pomocą dzikich drożdży. Mount Gay jest blendem z miedzianych alembików i kolumn, przy czym proporcja mieszanki pozostaje ściśle strzeżoną tajemnicą.
Jeszcze do niedawna umieszczenie na koniaku oznaczenia XO świadczyło o przynajmniej sześcioletnim starzeniu, ale reguły się zmieniły i obecną wartością graniczną dla 'extra old' jest minimum dziesięć lat w beczce. Rum to jednak trunek niepokornych. Komponenty Mount Gay XO dojrzewają od siedmiu do piętnastu lat w beczkach z amerykańskiego dębu po burbonie i Tennessee whiskey.
Uczta zapachów: mirabelki, waniliowe cygaro, skórzany fotel, trociny. Smak gruszy Williams. W finiszu pigwa.