Producent:
Industrias Pampero / Diageo plc
Pochodzenie:
Wenezuela
Regulacje:
DOC Ron de Venezuela
Styl:
hiszpański
Klasyfikacja:
single modernist rum
Cena:
20 €
Surowiec:
melasa
Destylacja:
continuous column still
Starzenie:
~ 4 lata w beczkach po burbonie i sherry
Dodatek cukru:
12 g/l
Domieszki:
barwnik karmelowy (E150a)
Alc/vol:
40%
Realizowany przez Cháveza socjalizm XXI wieku, redystrybuujący dochody z sektora naftowego na programy społeczne, zakończył się wraz z jego osobistą porażką w walce z rakiem. Chwilę później rozgorzał kryzys gospodarczy związany z załamaniem cen ropy. Do tego (albo dlatego) amerykańska administracja nałożyła sankcje gospodarcze, a dzieła zniszczenia dopełnił dodruk pieniędzy prowadzący do hiperinflacji. W Wenezueli - posiadającej największe potwierdzone złoża ropy naftowej - panuje obecnie głód. Wojsko kontroluje dystrybucję żywności, a rząd dekretem nakazuje oddelegowanie pracowników przedsiębiorstw publicznych i prywatnych do prac polowych.
Na butelce odciśnięto stylizowaną na wosk pieczęć z logo marki. To kontur jeźdźca na koniu - caballito frenao, czyli okiełznany koń, a na nim dzielny gaucho z argentyńskich pampas (równin) ...przez które ciągnie chłodny wiatr - pampero. Los Llanos to taka wenezuelska pampa i stąd wzięła się nazwa marki 'Pampero'. Natomiast w 1963 roku powstał rum jubileuszowy z okazji 25-lecia powstania destylarni w Ocumare del Tuy i stąd jego nazwa 'Anniversario'. Niespełna trzy dekady później - zamiast jubileuszowej 50-tki - doczekaliśmy się przejęcia Industrias Pampero przez United Distillers (obecnie giganta Diageo plc).
Wenezuela to piękny (przyrodniczo) kraj, a bazą blendu są rumy z lokalnej melasy. Destylacja przebiega w kolumnach (continuous column still). Wenezuelskie prawo nakazuje przynajmniej dwuletnie starzenie, tak aby produkt końcowy można było w ogóle nazwać rumem. Pampero dojrzewa w beczkach po burbonie i sherry nieco dłużej, bo cztery lata. Dla nadania pożądanej barwy producent ucieka się do dodania karmelu (E150a). Testy wykazują domieszkę 12 gram cukru przypadającą na litr produktu finalnego.
W aromacie wyróżniają się przejrzałe banany, pianka marshmallow, daktyle. Smak początkowo pieprzny, wyraźnie skórzany, wyczuwalne goździki. Finisz tabaki i cynamonu.